Volkswagen grundar sitt eget AI-labb i takt med att bilindustrin omfamnar tekniken

Volkswagen har nyligen etablerat ett eget AI-labb som reflekterar branschens växande ambitioner att integrera avancerad teknologi i sina produkter. AI-labbet kommer att tjäna som ett globalt nätverkat kompetenscenter och en inkubator för att utveckla proof of concepts inom teknikområdet kring fordonsinnovation.

Volkswagen fokuserar på flera områden genom sitt nya AI-labb. Bland dessa prioriterar man att optimera laddningen av elbilar förutse underhållsbehov samt att koppla samman fordonen med kundens hem genom internetbaserade funktioner. Bolaget såg också AI som en möjlighet att möjliggöra röstigenkänning inne i bilarna.

Etableringen av ett eget AI-labb är ett strategiskt drag från Volkswagen för att bli mer oberoende och minska sitt beroende av extern AI-mjukvara från teknikjättar som Microsoft, Apple, Google och Amazon. Trots tidigare samarbeten, som i fallet med OpenAI där Volkswagen valde att integrera ChatGPT i sina bilar, strävar företaget nu efter att bli en pionjär inom artificiell intelligens för den egna produktlinjen.

Volkswagen lägger till ChatGPT i sitt infotainmentsyste

Volkswagen planerar inte att tillverka några egna produktmodeller utan har för avsikt att föra dialog med partners om licensiering av sin AI-teknik till användning i deras fordon.

Volkswagen ser sitt nya AI-labb som ett steg mot en framtid där bilar inte bara blir smartare, utan också mer integrerade med digitala ekosystem som ger kunderna ytterligare värde och förbättrad användarupplevelse.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *