Vana ett startup låter användare att kontrollera och sälja sin Reddit data

vana-startup

Vana är en plattform som ger användare möjlighet att skapa en digital ”mini-version” av sig själva, vilket gör det möjligt att uppleva världen på nya sätt. Genom att använda AI och data, kan användare göra sig själva dubbelt så produktiva, föreställa sig i olika platser eller tider, eller bara experimentera med nya sätt att interagera med världen. Plattformen erbjuder också möjligheten för utvecklare att bygga appar som kan dra nytta av användarnas data och personliga AI, vilket placerar Vana i centrum av den decentraliserade AI-revolutionen

Vana tillåter användare att kontrollera och potentiellt sälja sin Reddit-data genom en process som involverar skapandet av en Digital Autonomous Organization (DAO) för Reddit-data.

Vana har lanserat Reddit Data DAO, ett program som samlar in data från flera användares Reddit-inlägg, inklusive deras karma och inläggshistorik. Användare som vill delta i detta samarbete behöver först ansluta sitt Reddit-konto, skicka en begäran till Reddit för att få tillgång till sina data och sedan ladda upp dessa data till DAO.

När användare har laddat upp sina data till DAO, får de rätt att rösta tillsammans med andra medlemmar av DAO om hur den kombinerade datan ska användas. Detta inkluderar beslut som att licensiera den kombinerade datan till generativa AI-företag för delad vinst.

Genom att delta i DAO får användare möjlighet att ”återta kontrollen över sina data” och bestämma hur deras data delas med appar och utvecklare. Vana argumenterar för att företaget inte säljer användarnas data till företag för generativ AI-modellträning, utan tillåter användare att göra det själva om de väljer det. Detta är en del av Vanas strävan att skapa modeller som ägs och styrs av användare, vilket gör det möjligt för användare att ta med sina data och modeller till vilken applikation som helst.

Utmaningar och kritik: Trots Vanas initiativ har Reddit inte varit nöjd med DAO och har förbjudit Vanas subreddit som är dedikerad till diskussion om DAO. En Reddit-talare anklagade Vana för att ”utnyttja” dess dataexportsystem, som är utformat för att följa dataskyddsförordningar som GDPR och Kalifornien Konsumentskyddslag.

Genom att tillåta användare att kontrollera och potentiellt sälja sin Reddit-data, erbjuder Vana en plattform där användare kan delta i en decentraliserad AI-revolution där de har kontroll över sina egna data och kan belönas för att bidra till datamängder som används för att träna AI-modeller.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *