Nvidia utmanar Alphabet efter att ha passerat Amazon

nvidia GPU clusters. data center racks
nvidia GPU cluster

Nvidia som är känd för sina högpresterande grafikprocessorer, har nyligen upplevt en betydande ökning av sitt börsvärde. Med en marknadsvärdering på $1,83 biljoner, har företaget nu gått om Alphabet i marknadsvärde, vilket placerar dem som det fjärde mest värdefulla företaget i världen efter Microsoft, Apple och Saudi Aramco. Bara dagen innan hade Nvidia gått förbi Amazon, vilket markerar en anmärkningsvärd prestation och återspeglar AI-teknikens växande betydelse inom techindustrin.

Bakomliggande drivkrafter för Nvidias tillväxt

Orsaken bakom denna tillväxt är den intensiva efterfrågan på Nvidias AI-chips. Dessa chips är centrala för den pågående integreringen av AI-teknik i produkter och tjänster över olika industrier. Dessutom har företaget en AI-chip ”H100” som är populärt bland de större AI-projekten från bland annat Microsoft, Meta och Amazon.

Nvidia förbereder sig också för att lansera en ny, ännu kraftfullare AI-chip, kallad H200, som kommer med ökad minneskapacitet och bandbredd jämfört med sin föregångare. Nvidia har även investerat $30 miljarder i en enhet som är dedikerad till att hjälpa andra företag att skapa sina egna anpassade AI-chips. Detta innebär att även om konkurrenterna försöker bygga sina egna AI-chips, kan Nvidia fortfarande få en del av kakan. Konkurrenterna, som Intel och AMD, arbetar också på egna kraftfulla chips som kan rivalisera med H200.

Framtiden för Nvidia och AI-marknaden

Nvidias framgångar har fått Wall Street att agera, flera finansföretag har höjt sina prisprognoser inför företagets rapport den 21 februari. Dessutom förväntas AI-boom bidra med betydliga kapitalinvesteringar inom datacenter, vilket potentiellt kan driva Nvidias tillväxt ännu högre.

Med denna snabba tillväxt kommer även varningar från vissa finansanalytiker som menar att investerare bör fortsätta med försiktighet, med tanke på att företagets värdering är baserad på en mycket snabb tillväxttakt. En potentiell avmattning av tillväxten kan ha en negativ inverkan på Nvidias börsvärde.