Nightshade v1 dataförgiftning syftar till att hjälpa artister att slå tillbaka mot AI

Nightshade v1 är ett gratis program som låter konstnärer “förgifta” AI-modeller som försöker träna på deras verk. Det fungerar genom att ändra bilden på pixelnivå så att andra AI-program ser något helt annat än vad som faktiskt finns där. Till exempel kan ett AI-program se en handväska istället för en ko i en bild som har skuggats med Nightshade. Detta kan förstöra AI-modellens prestanda och skydda konstnärernas rättigheter.

Nightshade v1 är utvecklat av datorforskare på Glaze Project vid University of Chicago under professor Ben Zhao. Det är det andra verktyget från teamet, efter Glaze, som också är ett program som ändrar digital konst för att förvirra AI-träningsalgoritmer1.

Nightshade v1: Ett Verktyg för Dataförgiftning

Nightshade v1 är ett verktyg som konstnärer kan använda för att ’förgifta’ bilder så att de inte kan användas av AI-modeller för att generera nya verk. Genom att subtilt ändra pixlarna i en bild kan Nightshade förvirra AI-modeller och förhindra att de lär sig av konstnärens unika stil. Detta verktyg syftar till att skapa en balans mellan konstnärer och AI-företag, särskilt i ljuset av rättsliga strider där konstnärer har stämt AI-företag för att ha använt deras verk utan tillstånd.

Universitetet i Chicago’s initiativ med Nightshade v1 är ett svar på kritiken och kontroverser kring generativa AI-modeller som använder konstnärers arbete utan tillåtelse. Målet med Nightshade är att ge konstnärer ett verktyg att kämpa tillbaka med, och ”öka kostnaden för träning på olicensierad data” . Genom att använda Nightshade kan konstnärer göra det svårare för AI-modeller att utnyttja deras arbete utan samtycke, vilket kan bidra till att skydda deras kreativa rättigheter i den digitala eran.

Nightshade v1 är tillgängligt för Mac med Apple-chip (M1, M2 eller M3) eller PC med Windows 10 eller 11. Du kan ladda ner Nightshade v1 från den här länken.

Referenser

Bersök nightshade.cs.uchicago.edu

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *