Microsoft investerar i Mistral AI

Mistral-large-llm

Microsoft har nyligen genomfört en investering i Mistral AI en lovande AI-startup baserad i Paris, som fokuserar på att utveckla grundläggande modeller för artificiell intelligens. Denna investering uppgår till €15 miljoner ($16,3 miljoner) och är en del av ett partnerskap mellan de två företagen, som syftar till att utveckla och distribuera Mistral AIs innovativa teknologier ytterligare. Mistral AI, med en värdering på cirka $2 miljarder efter senaste finansieringsrundan, har väckt intresse för sin flaggskeppsmodell Mistral Large som har utformats för att konkurrera med andra stora språkmodeller som GPT-4.

Denna nya investering markerar ytterligare ett steg för Microsoft i deras strävan efter att bredda sin närvaro och kapaciteter inom artificiell intelligens, särskilt när det gäller tillgången till stora språkmodeller via sin molnplattform Azure.

Dessutom introduceras Le Chat, en innovativ, flerspråkig samtalsassistent som är en del av Mistral AI:s teknologi. Le Chat erbjuder en pedagogisk och underhållande väg för att utforska Mistral AI:s modeller. Det kan använda Mistral Large eller Mistral Small i grund och botten, eller en prototypmodell som kallas Mistral Next, som är utformad för att vara kortfattad och koncis. Le Chat är därmed en central del av Mistral AI:s erbjudande och syftar till att göra tekniken mer tillgänglig och lättbegriplig för användarna.

  • Det indikerar en växande intresse för AI-modeller som kan hantera en rad olika textbaserade användningsfall, från chattassistenter till mer komplexa informationsbehandlingsuppgifter. Dessutom framhåller det Microsofts intresse av att understödja innovation inom europeisk teknologi och AI-utveckling, samtidigt som man diversifierar sina AI-erbjudanden utöver sitt existerande samarbete med OpenAI.
  • Franska AI-startupen Mistral AI samarbetar med Microsoft och får en investering från teknikjätten.
  • Mistral AI kommer att tillhandahålla kommersiella språkmodeller och lansera en AI-chattbot ”Le Chat” på Microsofts Azure-plattform.
  • Partnerskapet är utformat för att påskynda AI-innovation och introducera Mistrals avancerade stora språkmodell, Mistral Large, på Azure.
  • Mistral AI erbjuder en offentlig testversion av Le Chat och Mistral Large, som betonar dess öppen källkodsutveckling.
  • Mistral AI:s hållning mot strikta EU-förordningar för AI återspeglar dess engagemang för att främja innovation inom AI-sektorn.
  • Microsofts samarbete med Mistral AI kan signalera en strategisk diversifiering från dess befintliga beroende av OpenAI.

azure.microsoft.com