Microsoft investerar 33 miljarder i AI för svenska datacenter

nvidia GPU clusters. data center racks
Nvidia GPU clusters.
 • 💰 Microsoft satsar stort pĂ„ AI i Sverige Microsoft har meddelat en betydande investering pĂ„ 3,2 miljarder dollar i AI-utveckling i Sverige. Detta Ă€r den största investeringen som Microsoft nĂ„gonsin har gjort i landet.
 • 🇾đŸ‡Ș Fokus pĂ„ GĂ€vle och Sandviken En stor del av investeringen kommer att gĂ„ till Microsofts datacenter i GĂ€vle och Sandviken. Dessa anlĂ€ggningar kommer att anvĂ€ndas för att utveckla och trĂ€na AI-modeller.
 • 🇾đŸ‡Ș Sverige blir en AI-hub Investeringen Ă€r en del av Microsofts satsning pĂ„ att göra Sverige till ett ledande centrum för AI-utveckling. Företaget har redan etablerat ett AI-labb i Stockholm och samarbetar med svenska universitet och företag.
 • Dessutom ingĂ„r en satsning pĂ„ att lyfta AI-kompetensen hos 250 000 personer i Sverige, vilket motsvarar 2,4% av befolkningen.

Microsoft har annonserat sin största investering i Sverige nÄgonsin, med planer pÄ att investera 33,7 miljarder kronor under tvÄ Är för att utöka sin moln- och AI-infrastruktur. Denna investering inkluderar distribution av 20 000 av de mest avancerade GPU:erna till sina befintliga datacenterregioner i Sandviken, GÀvle och Staffanstorp. Dessutom ingÄr en satsning pÄ att lyfta AI-kompetensen hos 250 000 personer i Sverige, vilket motsvarar 2,4% av befolkningen. Syftet med denna satsning Àr att accelerera Sveriges införande av AI, öka landets lÄngsiktiga konkurrenskraft genom kompetensutveckling, och skapa lÄngsiktiga fördelar för den svenska ekonomin.

Investeringen Àr i linje med den svenska regeringens ambitioner om ökad innovation, konkurrenskraft och effektivitet i den offentlica sektorn samt nationell resiliens och hÄllbarhet. Microsofts Vice Chair och President, Brad Smith, betonade att detta tillkÀnnagivande handlar om mer Àn bara teknik. Det Àr ett Ätagande att sÀkerstÀlla bred tillgÄng till de verktyg och den kompetens som behövs för att Sveriges befolkning och ekonomi ska kunna blomstra i AI-eran.

Denna massiva satsning kommer att fokusera pÄ tvÄ huvudomrÄden:

 1. Molninfrastruktur och datacenter
  • Microsoft ska förse sina datacenter i Sandviken, GĂ€vle och Staffanstorp med 20 000 nya GPU:er för att stĂ€rka molninfrastrukturen.
  • Detta Ă€r en investering i molnkapacitet och berĂ€kningskraft för AI-tillĂ€mpningar.
 2. Höja AI-kompetensen i Sverige
  • Microsoft satsar pĂ„ att lyfta AI-kompetensen hos 250 000 personer i Sverige genom:
   • Teknisk utbildning och yrkesutbildning för att utveckla AI-fĂ€rdigheter
   • SkrĂ€ddarsydd omskolning inom branschspecifika yrken
   • Expertutbildning inom AI för utvecklare

Sveriges statsminister Ulf Kristersson vĂ€lkomnade satsningen och lyfte fram AI som en ”tech-omvandling” och ”katalysator” som kommer att pĂ„verka bĂ„de företag och andra teknikomrĂ„den. Han ser det som ett sĂ€tt att locka investeringar för att öka svensk tillvĂ€xt och konkurrenskraft.

news.microsoft.com

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *