Många toppnyhetssajter har implementerat teknik för att blockera AI-botar

Hur hittar man AI botar/Agenter ?

Många källor anger inte hur man hittar AI-botar men vi kan ge dig det ett bra tips.

Tjänsten https://darkvisitors.com ger insikt i den dolda världen av autonoma chattrobotar och dataskrapare som kryper över webben. darkvisitors visar hur man skyddar sin webbplats från oönskad åtkomst av AI-agenter genom att hålla sig informerad om kända AI-agenter och uppdatera sin webbplats robots.txt-fil. Det erbjuds även möjlighet att skicka in information om nya AI-agenter.

De flesta toppnyhetssajter har implementerat teknik för att blockera AI-botar och andra automatiska program. Detta görs för att skydda sina webbplatser från skadliga aktiviteter och för att säkerställa en bättre användarupplevelse för sina besökare. Dessa åtgärder kan inkludera användning av särskilda koder eller kaptchas för att skilja mellan mänskliga användare och botar. Det är en del av den pågående kampen mot oönskad automation och dataskrapning på internet.

Flera svenska och internationella nyhetssajter valt att blockera AI-botar från sina sajter under de senaste åren. Till exempel har Bonnier News, Aftonbladet och NTM blockerat botar från Google, Open AI och andra AI-företag. Detta kan ses som ett sätt att uttrycka sin skepsis eller motstånd mot hur AI-företagen använder deras data för att bygga upp sina egna tjänster. Det kan också vara ett sätt att försöka påverka den framtida regleringen av AI, som är ett hett ämne inom EU och andra jurisdiktioner.

Enligt flera källor, inklusive och en betydande mängd toppnyhetsmedier har valt att blockera AI-datainsamlingsrobotar. Detta beslut syftar till att skydda deras journalistiska arbete och skydda sitt innehåll från obehörig skrapning och potentiell manipulation. New York Times, Reuters, CNN och andra stora nyhetsorganisationer är bland dem som har vidtagit åtgärder för att blockera AI-robotar från att få tillgång till deras innehåll.

Orsaker till att blockera AI-botar

Det finns flera anledningar till varför nyhetssajter väljer att blockera AI-bots. Ett primärt problem är användningen av deras innehåll för att träna AI-modeller utan deras medgivande. Många företag och publicister är försiktiga med att deras innehåll används på detta sätt och har vidtagit åtgärder för att förhindra det.

En annan orsak är risken för otillåten skrapning och replikering av unika produktbeskrivningar och annat produktrelaterat innehåll på e-handelswebbplatser.

Att blockera AI-bots från att komma åt webbplatser kan vara utmanande av flera skäl. För det första finns det ett brett utbud av AI-bots på marknaden, och det är svårt att hålla reda på dem alla. För det andra, även om kommandon i robots.txt-filen kan användas för att blockera bots, följer inte alla botar dessa instruktioner. Dessutom förhindrar blockering av AI-bots bara framtida genomsökningar och tar inte bort data från tidigare genomsökningar.

Här några länkar om du vill veta mer om AI-botar :

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *