Linux kan vara det bästa sättet att undvika Microsoft AI Recall-mardrömmen

Microsoft-Build-2024

Är du en individ som är orolig över Microsofts kommande AI Recall funktion som ska integrears på nyare AI-PC med NPU proccessor men vi vet alla att tanken är att det ska bli norm med Recall funktionen på alla kommande Windows datorer. Även om Microsoft meddelade en försening av lanseringen av sin kontroversiella AI-driven Recall-funktion, som ursprungligen var planerad att lanseras med nya Windows 11 Copilot+ PC:ar nästa vecka.

Förseningen beror främst på oro för integritet och cybersäkerhet. Återkallningsfunktionen fungerar genom att ta periodiska ögonblicksbilder av en användares skärm, skapa en sökbar databas för att hjälpa användare att spåra deras virtuella aktiviteter. Denna funktionalitet väckte betydande oro bland säkerhetsexperter angående risken för att känslig information oavsiktligt kan fångas in och lagras i okrypterat tillstånd.

Gaming på Linux har blivit betydligt enklare tack vare utvecklingen av Steam och Proton. Proton är ett kompatibilitetsskikt som utvecklats av Valve, vilket möjliggör för Windows-applikationer och spel att köras på Linux. Genom att integrera teknologier som Wine och DirectX, erbjuder Proton Linux-användare tillgång till Windows-exklusiva programvaror, vilket avsevärt utökar spelmöjligheterna. Detta har varit särskilt betydelsefullt för gaming-gemenskapen, speciellt de som använder Linux, eftersom det har hjälpt till att överbrygga klyftan mellan Windows och Linux-spel, vilket ger fler alternativ och flexibilitet.

Med Steam Play aktiverat kan du installera och spela många Windows-spel direkt från din Steam-bibliotek. Bara klicka på ”Installera” på ett Windows-spel som vanligt, och Steam kommer att använda Proton för att köra spelet på Linux. Om några spel kräver specifika justeringar finns webbplatser som ProtonDB som erbjuder detaljerad information om enskilda spel, vilket ger insikter i kompatibiliteten för varje spel du vill köra på ditt Steam-konto.

Linux kan mycket väl vara ett alternativ för att undvika problem som är associerade med Microsofts AI Recall-mardröm

 1. Öppen källkod: Linux är en öppen källkodsplattform, vilket innebär att dess kod är tillgänglig för alla att granska och modifiera. Detta bidrar till en högre grad av transparens och säkerhet, eftersom fel och säkerhetsluckor kan upptäckas och åtgärdas snabbare av gemenskapen.
 1. Anpassningsbarhet: Linux erbjuder stor flexibilitet och anpassningsbarhet. Användare kan välja mellan olika distributioner (varianter av Linux) som passar deras specifika behov och preferenser. Detta gör det möjligt att optimera systemet för prestanda, säkerhet eller användarvänlighet.
 1. Säkerhet: Linux-system är generellt sett mer resistenta mot virus och malware jämfört med Windows. Detta beror delvis på att Linux har färre måltavlor för angripare och delvis på dess inbyggda säkerhetsfunktioner, såsom begränsad användartillgång och isolering av processer.
 1. Kostnadseffektivitet: Linux är gratis att använda och distribuera, vilket sparar kostnader jämfört med licensavgifter för proprietära operativsystem som Windows. Dessutom finns det en mängd fri programvara tillgänglig för Linux, vilket ytterligare minskar kostnaderna.
 1. Stöd från community: Linux har ett starkt och engagerat community som stöder utveckling, support och utbildning. Detta community bidrar till att hålla Linux aktuellt och relevant genom kontinuerlig utveckling och förbättringar.
 2. Användarupplevelse: Medan Windows erbjuder en mer bekant och polerad användargränssnitt, erbjuder Linux oöverträffad flexibilitet och anpassning. Linux-användare kan välja bland olika grafiska användargränssnitt (GUI), såsom GNOME och KDE, vilket ger dem möjlighet att anpassa utseendet och känslan efter eget tycke.
 3. Kompatibilitet med mjukvara och hårdvara: Windows har omfattande stöd för den senaste konsumentmjukvaran och periferenhårddiskar, medan Linux excellerar i stabilitet och prestanda, speciellt i servarmiljöer. Linux har dock färre applikationer designade specifikt för plattformen, även om vissa Windows-program kan köras på Linux.
 4. Säkerhet och stabilitet: Linux erbjuder generellt sett bättre säkerhet och stabilitet tack vare sin öppenkällkodsgemenskap. Det är mindre mottagligt för virus och skadlig programvara på grund av begränsade användarrättigheter. Windows, trots regelbundna uppdateringar och professionellt stöd från Microsoft, är fortfarande en vanlig måltavla för cyberattacker.
 5. Kostnadseffektivitet: Linux är mestadels gratis, vilket gör det till ett kostnadseffektivt alternativ jämfört med Windows, som involverar licensavgifter. Detta sparar pengar på lång sikt, särskilt för organisationer och utvecklare som arbetar med begränsade budgetar.

Linux finns i många varianter eller flavors

De mest användarvänliga Linux-distributionerna: Jag rekommenderar Linux Mint för nybörjare.

 1. Ubuntu Desktop: Ubuntu är känd för sin användarvänlighet och är ofta rekommenderad för nya Linux-användare. Den kommer med en modern skrivbordsmiljö och enkel installation.
 1. Linux Mint: Linux Mint är en annan populär val för nybörjare tack vare dess likhet med Windows, vilket gör övergången smidigare. Det erbjuder också god prestanda och stabilitet.
 1. Elementary OS: Denna distribution är känd för sitt eleganta och minimalistiska skrivbord, vilket liknar macOS. Det är lätt att använda och har en ren design.
 1. Pop_OS: Pop_OS är utvecklad av System76, är en annan användarvänlig distribution som är speciellt optimerad för gaming och utvecklingsarbete. Den erbjuder en sömlös upplevelse med god stöd för både NVIDIA och AMD grafikkort. De säljer också datorer med Linux installerat.
 1. Zorin OS: Zorin OS är utformad för att vara lätt att använda för dem som är vana vid Windows eller macOS. Den inkluderar en mängd förinstallerade appar och har en intuitiv användarupplevelse.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *