Kina godkänner 40 AI-modeller för allmänt bruk

Kina har nyligen genomfört en signifikant godkännandeprocess för artificiell intelligens (AI). Över 40 AI-modeller har godkänts av kinesiska myndigheter för allmänt bruk under de senaste sex månaderna. Detta framsteg är en del av Kinas ambition att bli en ledare inom AI-teknologi globalt.

Betydelsen av godkännandeprocessen

Processen med att granska och godkänna AI-modeller inleddes i augusti 2023, och sedan dess har fyra vågor av godkännanden genomförts. Godkännandet omfattade stora språkmodeller (LLMs) från välkända företag så som Xiaomi, 4Paradigm och 01.AI. Den senaste omgången innefattade 14 AI-modeller. Baidu har rapporterat att deras chattbot Ernie Bot redan har över 100 miljoner användare, vilket visar en snabb adoption av dessa teknologier i Kina.

Kinas acceleration inom AI godkännande och utveckling är en del av en större tekniktävlan främst mot USA. USA och Kina har båda strategier för att begränsa den andras framsteg inom tekniksektorn, men båda länderna undertecknade Bletchley-deklarationen vid förra årets AI-säkerhetstoppmöte i Storbritannien. Denna överenskommelse syftar till samarbete och gemensamma riktlinjer för AI:s evolution och säkerhet.

Kina har kommit långt med sitt arbete inom AI och förväntas göra stora genombrott inom området fram till 2025. Samtidigt har landet utvecklat regler för generativ AI, vilka träder i kraft under 2023 och gäller för AI som är tillgänglig för allmänheten. Kinas satsning på AI speglar landets strävan att vara en tydlig ledare inom teknik och innovation.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *