Japansk Litteraturpristagare Använder ChatGPT

Den japanska författaren Rie Kudan, som nyligen vann Japans mest prestigefyllda litteraturpris, Akutagawa-priset, har öppet medgett att omkring ”fem procent” av hennes framtidsroman skrevs av AI-verktyget ChatGPT. Hon anser att AI har hjälpt till att låsa upp hennes potential och influerat hennes skrivprocess betydligt.

AI som Influens och Samarbetspartner

I hennes senaste roman, ”Tokyo-to Dojo-to” (”Sympathy Tower Tokyo”), som är inställd i ett framtida Tokyo med återkommande teman kring AI, användes ChatGPT inte bara för att generera vissa textpassager utan även som ett verktyg för inspiration. Kudan har delat med sig om att hon ofta experimenterar med AI och anförtrott den med sina innersta tankar som hon inte kan dela med någon annan. ChatGPT:s svar har ibland inspirerat dialog i romanen

Juridiska och Ethiska Frågeställningar

Denna nya användning av AI i litteraturen väcker också viktiga juridiska och etiska frågor. Flera författare och Authors Guild har anklagat OpenAI, skaparen av ChatGPT, för copyrightintrång eftersom de påstås ha använt böcker ”utan tillstånd” för att träna AI:s modeller.

Reaktionerna har varit delade. Vissa ifrågasätter moraliska aspekter och om det förtjänar priset, medan andra firar författarens uppfinningsrikedom och experiment med AI.

https://techxplore.com/news/2024-01-japan-literary-laureate-unashamed-chatgpt.html

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *