Intel meddelade vid sitt AI-toppmöte att Windows-datorer kommer att inkludera NPU för att köra AI lokalt

intel AI pc NPU
Bild från Intel

Vid Intels AI-toppmöte bekräftades att Windows-datorer kommer att integrera Neural Processing Units (NPUs) för att köra Microsofts Copilot AI lokalt. Detta innebär att framtida Windows-enheter kommer att dra nytta av avancerade AI-funktioner för att öka produktiviteten och kreativiteten hos användarna. Genom att använda NPUs kommer dessa enheter att kunna köra Copilot-assistenten snabbt och effektivt direkt på enheten.

  • 🤖 Intel och Microsoft samarbetar för att främja artificiell intelligens (AI) inom persondatorer (PC) och visar upp AI-aktiverade funktioner hos Intels kommande Meteor Lake-klient-PC-processorer på Microsofts Build 2023-konferens.
  • 🖥️ Microsofts Copilot AI för Windows 11 kommer att vara den nya AI-assistenten i Windows 11, som ska släppas i juni som en förhandsvisning för Windows 11. Microsoft introducerade Copilot vid sin utvecklarkonferens Build.
  • 🚀 Microsoft lanserar nya AI-upplevelser, inklusive Microsoft 365 Copilot för företagskunder den 1 november 2023, tillsammans med Microsoft 365 Chat, en ny AI-assistent. Företaget introducerar också kraftfulla Surface-enheter byggda för nya AI-upplevelser.

Denna integrering av NPUs i Windows-datorer är en del av en bredare trend inom branschen där artificiell intelligens blir alltmer integrerad i olika enheter och applikationer. Genom att dra nytta av NPUs kan användare förvänta sig förbättrade AI-upplevelser som ger ökad funktionalitet och användarvänlighet på sina enheter. Det här steget markerar en spännande utveckling inom AI-området som kommer att forma framtiden för teknologi och användarupplevelser.

Med denna integration av NPUs i Windows-datorer kommer användarna att kunna dra nytta av avancerade AI-funktioner som Copilot, vilket i sin tur kommer att förbättra användbarheten och funktionaliteten hos Windows-plattformen.

Vad är en Neural Processing Unit (NPU) och hur bidrar den till AI-prestanda på Windows-datorer?

En Neural Processing Unit (NPU) är en specialiserad processor eller processorenhet på en större System-on-Chip (SoC) som är utformad specifikt för att accelerera neurala nätverksoperationer och AI-uppgifter. NPUs spelar en avgörande roll för att förbättra AI-prestanda på Windows-datorer genom att effektivt hantera arbetsbelastningar relaterade till maskininlärning och generativ AI.

Enligt rapporter NPUs har börjat implementeras i de senaste Intel-processorer och Windows-enheter som Surface Pro 10 och Surface Laptop 6. Dessa NPUs möjliggör snabbare och mer effektiva AI-upplevelser genom att accelerera specifika AI-arbetsflöden på enheten. NPUs kan arbeta med olika AI-uppgifter, inklusive neuronnätverk, och leverera hög prestanda för dessa operationer på en lokal nivå.

Intel har också satt en ny standard för NPUs med kravet på minst 40 TOPS (Trillion Operations Per Second) för att effektivt driva AI-system med Core Ultra-processorerna enligt. Denna ökning av beräkningskraften öppnar upp möjligheter för avancerade AI-applikationer och erfarenheter på Windows-plattformen.

När Microsofts Copilot AI körs lokalt på Windows-datorer med Neural Processing Units (NPUs) sker en större del av bearbetningen på klienten istället för i molnet. Detta innebär att användarna kan dra nytta av Copilots funktionalitet utan att vara beroende av ständig internetanslutning. Genom att använda AI-hårdvaran på enheten kan Copilot utföra uppgifter som kräver betydande beräkningskraft snabbt och effektivt.