Google kan be användare att betala för AI-funktioner i sökresultaten

Gemini AI Studio
  • Den föreslagna betalda söknivån skulle fortfarande visa annonser, men erbjuda AI-förbättrade sökresultat till en högre driftskostnad.
  • Google står inför osäkerhet i efterfrågan på AI-förbättrad sökning och utmaningar med AI-genererat spaminnehåll.
  • Ingenjörer på Google utvecklar backend-tekniken för den potentiella betalda AI-sökfunktionen, trots att inget slutgiltigt beslut har fattats.
  • Efter tillkännagivandet föll Alphabet-aktien med 0,44% till 155,68 $, med ytterligare 1% nedgång i den utökade handeln.

Det finns flera indikationer på att Google planerar att ta betalt för vissa AI-funktioner i sina sökresultat. Enligt en artikel från Arstechninca kan användare behöva betala för avancerade AI-baserade sökresultat på Googles webbplats och appar. Denna nya modell skulle låta Google fortsätta erbjuda den befintliga gratis sökfunktionen med annonser, samtidigt som användare kan betala för premium AI-drivena funktioner. Dessutom ser det att Google överväger att låta användare betala för avancerade AI-baserade sökresultat för att hitta nya sätt att monetarisera sin sökmotor

Denna potentiella förändring skulle kunna innebära att användare måste betala för att kunna dra nytta av avancerade AI-funktioner i sökresultat. Det finns också rapporter om Google’s generativa AI-sökfunktion som kan finnas bakom en betalvägg. Det är klart att Google är utforskar olika sätt att integrera och monetarisera AI i sina sökningar.

Samtidigt är det viktigt att notera att Google även arbetar på att göra AI mer tillgängligt för alla användare, som framgår av artikeln från. Genom att registrera sig för att prova deras AI-funktioner i Workspace Labs, kan användare snabbt skriva dokument och e-postmeddelanden med hjälp av AI. Det finns även indikationer på fler AI-baserade funktioner som kommer att lanseras.

Det är tydligt att Google utforskar olika affärsmodeller för att integrera AI i sökresultaten vilket kan inkludera en prenumeration för att använda premiumfunktioner.