Google Cloud presenterar AI Startup Boost och Axion Chip

Google presenterade Axion ett anpassat Arm-baserat chip för datacenter, som lovar upp till 30 % förbättrad prestanda och 60 % högre energieffektivitet jämfört med liknande x86-baserade chip.

Axions prestanda och funktioner. Axion har en unik arkitektur som ger betydande prestandaförbättringar jämfört med tidigare generationer av processorer. Chipet har också stöd för de senaste teknologierna, inklusive PCIe 5.0 och DDR5-minne.

Axion är baserat på Arms Neoverse V2-design och kommer att distribueras i storskaliga pods med 8 960 chips, tillgängliga för Google Cloud-kunder senare under 2024.

Googles AI-programvarutjänster har uppdaterats med introduktionen av Gemma, en svit med öppna modeller, och utökat stöd för Nvidias NeMo-ramverk för att underlätta byggandet av anpassade generativa AI-applikationer.

Vid Google Cloud Next 2024-konferensen i Las Vegas presenterade Google Cloud flera nya produkter och tjänster, inklusive ett program för att hjälpa uppstartsföretag och småföretag att bygga generativa AI-applikationer och tjänster. Detta initiativ kombinerar Nvidia Inception-programmet för uppstartsföretag med Google for Startups Cloud Program och utökar fördelarna till att inkludera molnkrediter, marknadsföringsstöd och teknisk expertis för att hjälpa uppstartsföretag med sina AI-initiativ.

Inception är ett globalt program som stöder mer än 18 000 uppstartsföretag, och Nvidia strävar efter att locka fler genom att erbjuda en accelererad väg till att använda Google Cloud-infrastrukturen med tillgång till Google Cloud-krediter, vilket erbjuder upp till $350 000 för företag som fokuserar på AI. I gengäld kan medlemmar i Google for Startups Cloud Program ansluta till Nvidia Inception och få tillgång till teknisk expertis, Nvidia Deep Learning Institute-kursbevis, Nvidia-hårdvara och mjukvara och mer. Inception erbjuder också en plattform kallad Capital Connect, vilket ger uppstartsföretag exponering för riskkapitalföretag som är intresserade av området.

Google presenterade också en ny rad Arm-baserade processorer för sina molntjänster, kallad Axion, vilket gör det till den senaste teknikjätten att göra sina egna anpassade Arm-baserade chips. Amazon Web Services har erbjudit Graviton-processorer sedan 2018, och Microsoft lanserade sin egen Arm-chip, kallad Cobalt 100, förra hösten. 

Detta är inte Googles första steg in i anpassad silikon. Det har haft tensorprocessenheter (TPU) för acceleration av sina egna arbetsbelastningar sedan 2015, och 2018 lanserade det en video-kodningsenhet (VCU) för video-transkodering. Men detta kommer att vara dess första kundvända anpassade silikon. Axion är baserad på Arm’s Neoverse V2-design, en datacentrumsorienterad chip byggd på ARMv9-arkitekturen.

Arm tillverkar inte chips, de designar dem och sedan licensierar de ut dessa design till andra företag som sedan gör sina egna anpassningar genom att lägga till den grundläggande konfigurationen de får från Arm. Vissa företag tillverkar smartphones (som Apple och Qualcomm) medan andra fokuserar på att tillverka serverchips.

Google nekade att kommentera hastigheter, avgifter och kärnor men hävdade att Axion-processorer skulle leverera instanser med upp till 30% bättre prestanda än de snabbaste allmänna Arm-baserade instanserna tillgängliga i molnet idag, upp till 50% bättre prestanda, och upp till 60% bättre energieffektivitet än jämförbara nuvarande generationens x86-baserade instanser. Axion bygger på Titanium, ett system av Googles egen syftebyggda anpassade silikonmikrokontroller och nivåindelade skalningsavstånd. Det avlägsnar operationer som nätverk och säkerhet, så Axion-processorer kan fokusera på beräkning av arbetsbelastningen, mycket som SuperNIC avlägsnar nätverkstrafik från CPU:n. Virtuella maskiner baserade på Axion-processorer kommer att vara tillgängliga i förhandsvisning under de kommande månaderna enligt Google.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *