Expressen och SVT i bluffkampanjer

Flera programledare på SVT har utnyttjats i deepfakes i bluffannonser som gjorts med hjälp av AI. Även Expressens Lisah Silfwer har drabbats.

Det har rapporterats att flera kända programledare från SVT har blivit utnyttjade i deepfake-bluffannonser som skapats med hjälp av AI-teknik. Dessa annonser har spridits på sociala medier och har även påverkat Expressens Lisah Silfwer.

Vad är deepfake?

Deepfake är en teknik där man med AI och maskininlärning kan skapa realistiska video- eller ljudinspelningar som ser ut eller låter som en verklig person, men som i själva verket är manipulerade. Metoden används ibland för att skapa falska nyheter, propaganda eller i bedrägerisyften.

AI-driven cyberbrottslighet kommer att explodera 2024

Enligt CrowdStrike Chief Security Officer Shawn Henry kommer det nya året med nya cyberhot som drivs av artificiell intelligens. Henry framhåller att AI har gett otroliga möjligheter till genomsnittspersoner att övervinna olika säkerhetsfunktioner och få tillgång till företagsnätverk. Specifikt nämns användningen av AI för att sprida desinformation online genom sofistikerade deepfakes av video, ljud och text. Eftersom 2024 är ett valår för flera länder, identifierar Henry att demokratin i sig är hotad av cyberbrottslingar som utnyttjar politiskt kaos.

Hur upptäcker man en deepfake?

Att upptäcka en deepfake kan vara svårt, speciellt om videon ses på en mobiltelefon där detaljer kanske inte granskas lika noggrant. Experter säger dock att det ibland går att notera visuella brister som dålig läppsynkning eller onaturlig rörelse i håret om man vet att något är fejk och tittar noggrant.

PhotoGuard är ett kraftfullt AI-verktyg utvecklat av MIT för att skydda bilder från obehörig manipulation av AI-algoritmer.

Vad gör SVT och drabbade programledare?

SVT reagerar starkt mot denna form av bedrägeri där kända programledare som Lisbeth Åkman har fått sina identiteter kapade. Ansvariga på SVT uttrycker sin ilska över situationen och planerar att kontakta plattformarna där dessa bluffannonser sprids för att komma åt problemet.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/svt-profiler-ai-kapas-och-anvands-i-bluffannonser

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *