En deepfake-finanschef lurar Hongkong företag på 25 miljoner dollar

Djupfalskning (”deepfake”) är en teknik som utvecklas snabbt och blir alltmer sofistikerad, vilket leder till ökad global oro. Detta är ett varnande exempel på hur tekniken kan användas för illvilliga ändamål och understryker vikten av att företag måste ha starka säkerhetsprotokoll på plats, särskilt när det kommer till finansiella transaktioner och kommunikation mellan anställda.

I ett chockerande fall av bedrägeri i Hongkong har en ekonomiarbetare vid ett multinationellt företag blivit lurad att överföra 25 miljoner dollar till bedragare. De kriminella använde sig av djupfalskningsteknik för att imitera företagets finanschef och andra anställda under ett videomöte. Den lurade anställda mötte vad han trodde var företagets baserade finanschef och andra kollegor under ett videomöte, men det visade sig att alla deltagare faktiskt var djupfalska skapelser.

Bedragarna skapade dessa djupfalska versioner genom att använda offentligt tillgängliga videoinspelningar och röstinspelningar, vilket gav dem möjlighet att skapa övertygande imitationer av företagsledarna. Under videomötet gav de falska karaktärerna anvisningar till den lurade ekonomiarbetaren om att överföra totalt HKD 200 miljoner (cirka 25,6 miljoner dollar) fördelat över 15 transaktioner till olika bankkonton i Hongkong.

Först efter en vecka av transaktioner kontaktade den lurade anställd företagets huvudkontor och upptäckte att något inte stämde. Inte nog med att en stor summa pengar hade förlorats, detta fall utpekas som det första kända fallet där djupfalskningsteknik använts för att lura till sig pengar från finansiella organisatione.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *