CineMPC ett helt autonomt drönarsystem för filmfotografering och djurövervakning

Forskare från University of Zaragoza och Stanford University har utvecklat ett banebrytande system kallat som erbjuder en helt autonom drönarlösning inte bara för filmfotografering utan också för övervakning av vilda djur. CineMPC kombinerar avancerad drönar- och kameralteknik för att automatiskt utföra filminspelningar baserat på regissörens instruktioner genom att modulera diverse parametrar hos både drönare och kamera.

Systemet kan installeras på vilken drönare som helst som är utrustad med en kontrollerbar professionell kamera, som exempelvis en DSLR-kamera. Mjukvarans perception modul kan identifiera relevant information från scenen, som aktörer i en film eller viktiga aspekter av vilt i naturmiljöer. Genom uppdateringen av mjukvaran har CineMPC utökats med avancerad kontrollstrategi och funktionalitet, vilket gör den till en 100% autonom lösning.

Applikationer inom film och djurövervakning

Inom filmindustrin erbjuder CineMPC filmare kreativ frihet, förbättrad säkerhet och ökad autonomi för beslutsfattande i realtid. Det möjliggör inspelning från nya perspektiv och vinklar med finjusterade kamera-inställningar för att uppnå önskad filmisk effekt.

För djurövervakning tillåter CineMPC miljöforskare och andra forskare att nära övervaka vilda djur och naturliga miljöer på ett diskret sätt. Detta kan inkludera insamling av data om djurs beteende, befolkningsdensitet och habitatförhållanden.

Framtidsperspektiv

Forskargruppens framtida mål är att ytterligare förenkla interaktionen med CineMPC och göra autonom drönarflygning mer demokratisk. Detta innefattar utvecklingen av användarvänliga gränssnitt och intuitiva kontroller, som till exempel att definiera drönarens uppdrag genom en videosekvens från en favoritfilm.

Den uppdaterade versionen av CineMPC är redan tillgänglig online för utvecklare, filmfotografer och filmskapare, vilket innebär att den kan börja användas för att förbättra användningen av drönare i filmproduktioner, kortfilmer och dokumentärer. Dessutom har ett företag vid namn Flox utvecklat en autonom drönarlösning med AI för att avvärja vilda djur från jordbruksmark, vilket bidrar till att skydda djur och deras naturliga livsmiljöer.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *