Apple jobbar intensivt med att utveckla en AI liknande ChatGPT

Apple arbetar aktivt med sina egna verktyg för artificiell intelligens (AI), med särskilt fokus på en ChatGPT-liknande chatbot internt kallad ”Apple GPT”. Projektet, en del av ett bredare initiativ med kodnamnet ”Ajax”, använder Apples egna ramverk för stora språkmodeller (LLM). Trots framstegen har Apple ännu inte släppt eller slutfört planer för att göra tekniken allmänt tillgänglig, vilket indikerar ett försiktigt tillvägagångssätt för integrering och tillämpning av generativ AI i sitt ekosystem.

Utveckling och intern användning

Den internt namngivna ”Apple GPT” chatboten byggd ovanpå ”Ajax” ramverket, representerar Apples eget språng in i det växande området för konversations-AI. Rapporter tyder på att ”Ajax” fungerar på Google Cloud med hjälp av Googles ramverk för maskininlärning Jax. Denna AI-chattbot är utvecklad som en del av Apples ansträngningar att hålla jämna steg med framstegen inom generativ AI-teknik. Från och med nu har ”Apple GPT” och tillhörande verktyg använts internt av Apple-anställda för uppgifter som produktprototyper, med betydande restriktioner på plats för att förhindra konsumentinriktad användning eller säkerhetsintrång.

Apples tillvägagångssätt för att avslöja och implementera sin AI-utveckling står i kontrast till konkurrenter som OpenAI, Google och Microsoft, som har drivit sina AI-erbjudanden till det offentliga området. Apples ledarskap, inklusive cheferna John Giannandrea och Craig Federighi, navigerar enligt uppgift efter releasestrategin med avsikten att tillkännage något 2024. Denna försiktiga hållning härrör från oro över de oförutsedda konsekvenserna av LLM-baserade chatbots, såsom desinformation (”hallucinationer”) och integritetsfrågor. Följaktligen tar Apple medvetet sin tid för att säkerställa en ansvarsfull och genomtänkt integration av AI i sina produkter.

Det är viktigt att komma ihåg att Apple är mycket noggrann när de släpper nya produkter, och de väntar tills de är säkra på att allt är perfekt. Å andra sidan är chatbots kända för att vara det motsatta och AI-utvecklare använder till och med termen ”hallucinera” för att beskriva när AI-chatbotar ger felaktig, osammanhängande eller påhittad information vilket tyvärr händer alltför ofta. Även ChatGPT och andra bästa alternativ för ChatGPT har en tendens att ”hallucinera” flera gånger under en session även om man inte medvetet försöker förvirra dem.

Medan Apples specifika planer för ”Apple GPT” förblir hemliga siktar teknikjätten på att göra ett väsentligt AI-relaterat tillkännagivande potentiellt 2024. Med Apples historia av att prioritera produktpolering och säkerhet, alla kommande AI-verktyg, inklusive en möjlig ChatGPT-rival, kommer sannolikt att betona dessa principer. För nu tycks Apple metodiskt utveckla sina AI-kapaciteter samtidigt som de upprätthåller en bevakad inställning till offentlig distribution.

One comment

Comments are closed.