Apple investerar i utveckling av AI och köper upp AI-startups

Apple har visat en markant ökning i sina investeringar och insatser inom området för artificiell intelligens (AI). Från att köpa upp AI-startups till att integrera AI-teknik i sina produkter, tyder mycket på att Apple ser AI som en hörnsten i sin framtida produktutveckling.

Köp av AI-startups

Apple har varit mycket aktiv med att förvärva startups inom AI-området. Företaget har köpt 21 AI-startups sedan 2017, vilket är nästan dubbelt så många som Microsoft och Meta har köpt under samma period. Dessa förvärv har varierat från företag inriktade på självkörande teknik och röstdesign, till musikgenerering och bildigenkänning. Genom dessa förvärv har Apple kunnat integrera ny AI-teknologi i sin breda produktportfölj, vilket inkluderar iPhone och MacBook.

Utveckling av AI och produkter

En rapport noterar att Apple har en avdelning kallad ”Foundation Models”, som tyder på att de arbetar på AI-teknologi baserad på transformerteknik liknande den som gör chattbotar som ChatGPT så kraftfulla. Apple har även genomfört interna tester av en chatbot känd internt som ”Apple GPT”, som specifikt verkade vara mer kapabel än Gneneration ChatGPT 3.5 och tränad på fler än 200 miljarder parametrar. Apple planerar att börja implementera generativ AI-teknologi på iPhone och iPad tidigast i slutet av 2024.

Förväntningar på AI-funktioner

Det finns olika spekulationer kring hur Apple kommer att tillämpa AI-funktioner i sina produkter. Företaget ryktas arbeta på förbättringar av Siri, AI-tillägg till Apple Music för att skapa auto-genererade spellistor och användning av AI i Xcode för att hjälpa utvecklare med programmering.

Apple har utökat sin AI-investeringsomfattning och har satt kursen på att spendera över 1 miljard dollar årligen på att utveckla sina generativa AI-produkter. Apple ser generativ AI som en kritisk del av framtida produktframsteg, något som Apples CEO Tim Cook har indikerat när han beskrev hur viktigt AI och maskininlärning är för företaget. Under det brutna räkenskapsåret 2023 spenderade Apple över 30 miljarder dollar på forskning och utveckling, vilket tyder på en signifikant satsning på AI-teknik.

macworld.se

macrumors.com

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *