AMD nya processsor Ryzen 8000G-serien har en dedikerad AI-krets

AMD:s nya processorer i Ryzen 8000G-serien har en dedikerad AI-krets. Denna integrerade högpresterande Neural Processing Unit (NPU) har syftet att förbättra prestandan i AI-belastningar och gör dem till världens första stationära CPU:er med denna funktion.

Egenskaper hos AMD Ryzen 8000G-serien med AI-krets

Integrerad NPU: Ryzen 8000G-serien markerar ett stort steg framåt när det gäller AI-kapacitet för stationära datorer. Den integrerade högpresterande Neural Processing Unit (NPU) motor heter Ryzen AI NPU och är utformad för att öka prestandan i arbetsbelastningar som drivs av AI

Övriga specifikationer:

  • Processorerna stödjer DDR5-minne och PCIe 4.0.
  • Varje modell är kompatibel med AM5 moderkort.
  • ”G”-beteckningen i namnet indikerar att dessa processorer har integrerad grafik.
  • Serien omfattar flera modeller som Ryzen 9 8800G, Ryzen 7 8700G, Ryzen 5 8600G och Ryzen 3 8500G med varierande kärnor/threads och grafikprestanda.

Fördelar med AI-krets i Ryzen 8000G-serien

Den integrerade AI-kretsen hjälper till att öka prestandan för AI-drivna uppgifter som till exempel röstigenkänning och bildbehandling. Tack vare Ryzen AI NPU kan uppgifter som utnyttjar AI-teknik hanteras snabbare och mer effektivt. Detta ger en stor fördel för användare som använder AI-intensiva program som videoredigering, spelutveckling och andra programvaror som drar nytta av kraftfull AI-bearbetning.

Vad är Neural Processing Unit (NPU)?

En Neural Processing Unit (NPU), även känd som en intelligent processorenhet är speciellt designad för att accelerera utförandet av neuronnätsoperationer, vilket är den främsta komponenten inom området för artificiell intelligens (AI). NPU:er är dedikerade processorer eller bearbetningsenheter som finns i större system-på-chip (SoC) och är optimerade specifikt för att snabba på neuronnätverksoperationer och AI-uppgifter.

NPUs specialisering gör dem mycket effektiva för att hantera AI-relaterade uppgifter som taligenkänning, suddighet i bakgrunden under videosamtal och foton eller videoredigeringsprocesser som objektdetektion. Dessa enheter är utformade för parallell databaserad databehandling, vilket gör dem exceptionellt dugliga att hantera stora multimedia data som videor och bilder, samt att behandla data för neuronnät.

I PC- och laptopvärlden blir NPU:er alltmer vanliga. Intel Core Ultra-processorer och Qualcomms Snapdragon X Elite-processorer är exempel där NPU:er är integrerade med CPU:er och GPU:er för att hantera AI-uppgifter snabbare och därmed minska belastningen på de andra processorerna.