AI sägs kunna förutsäga personers liv. Har tränats upp på hela Danmarks befolkning.

Ett forskarlag på bland annat Danmarks Tekniska Universitet (DTU) uppger att man tagit fram en AI som kan förutsäga hur en persons liv utvecklar sig, bland annat hur livslängden på en person.

Det har skett betydande framsteg inom området artificiell intelligens (AI) när det gäller att förutsäga olika aspekter av mänskligt liv, AI-modeller som life2vec har tränats med hjälp av data från hela Danmarks befolkning för att förutsäga händelser i människors liv, inklusive att uppskatta tidpunkten för döden med hög noggrannhet.

Dessa modeller använder sekvenser av livshändelser, såsom hälsohistoria, utbildning, jobb och inkomst, för att göra förutsägelser om en individs framtid.

AI-modellen använder transformatormodeller för att bygga vektorrepresentationer i inbäddningsutrymmen för att kategorisera och dra kopplingar mellan livshändelser som inkomst, utbildning eller hälsofaktorer. Forskare har betonat att även om modellen gör korrekta förutsägelser, är de baserade på korrelationer, specifika kulturella sammanhang, samhälleliga fördomar och används bäst som ett observatorium för samhällstrender snarare än för individuella förutsägelser

Läs mer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *